Bezoek Groningen

Over dit evenement

Categorie
Kennisbijeenkomst (KB)
Organisator
bijeenkomsten
Datum
26 sep. 2024
Locatie
Groningen

Bezoek Groningen

 

Op verzoek van de leden om een KB eens niet in de randstad te houden gaan we deze keer naar studentenstad Groningen. Voor de stad in het algemeen, zijn architectuur en het Forum Groningen gebouw specifiek.

Programma onderdeel 1:
We starten om 12 uur met een gezamelijke lunch  bij La Provence aan de Ubbo Emmiusstraat 7.

Programma onderdeel 2:
Stadswandeling langs (moderne) architectuur, onder leiding van het Groningen Gidsenteam. 
We starten de wandeling bij  het “Regenboog zebrapad” bij het Groninger Museum. Het wandeling zal eindigen bij het Forum Groningen.

Groningen
De oudste schriftelijke vermelding die bekend is omtrent Groningen dateert uit 1040, maar het staat vast dat de huidige stad al ver daarvoor een bewoonde plaats was. De oudste archeologische vondsten binnen het gebied van de huidige stad zijn gedateerd op circa 3950–3720 voor Chr. Een onafgebroken bewoning kan worden vastgesteld vanaf de derde eeuw.  De stad begint in 2000 met net geen 175.000 inwoners. Momenteel (1/1/2024) zijn dat er 243.768.
In 2007 werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor een nieuw cultuurcentrum, het huidige Forum Groningen. In 2011 werd na veel discussie over de financiering de bouwwerkzaamheden gestart. Door de wens het aardbevingsbestendig maken te maken loopt het project forse vertraging op en zal het pas in 2019 worden voltooid.

Het stadsbeeld van Groningen veranderd voortdurend. Oude- en nieuwe gebouwen staan ​​naast elkaar en transformeren de stad in een fascinerende mix van modern en oud. Vanwege het historische stadscentrum kunnen de moderne gebouwen nogal controversieel zijn. De moderne architectuur in Groningen komt dan ook vaak samen met uiteenlopende meningen.

Groninger Museum
Het huidige Groninger Museum gebouw werd in 1994 door toen nog Koningin Beatrix geopend. Tot op de dag van vandaag is het ontwerp aanleiding voor discussie over moderne museumarchitectuur. De toenmalige museumdirecteur Frans Haks (1938-2006) koos voor de Italiaanse ontwerper Alessandro Mendini. Haks presenteerde in 1988 een overzichtstentoonstelling van Mendini’s werk om het publiek en de politici van de stad en provincie Groningen te overtuigen van zijn artistieke kwaliteiten en veelzijdigheid. In 2010 was het museum een aantal maanden dicht. In die periode werd gewerkt aan de revitalisering van het gebouw. Zowel de binnen- als buitenkant van het museumgebouw zijn toen opnieuw aangepakt. Sindsdien kent het gebouw weer de glans van haar oorspronkelijke staat. Verschillende designers hebben bijgedragen aan het verbeterde gebouw zijnde Studio Job, Maarten Baas, de Spaanse Jaime Hayon en Allessandro Mendini zelf.

Programma onderdeel 3:
Koffiepauze en vergadering over de BCP’s in ruimte private dining Forum Groningen.
De gelegenheidswerkgroep Beroepscompetentieprofielen (BCP) onder leiding van Teus zal een update geven over hun vorderingen.

Programma onderdeel 4:
Rondleiding Forum Groningen. Aanmelden op de begane grond bij Forum Groningen.

Forum
Een van de nieuwste en meest spraakmakende gebouwen in Groningen is Forum Groningen. Het in het centrum gelegen gebouw is geopend in november 2019 en is ontworpen door het Amsterdamse Architectenbureau NL Architecten. Het is een indrukwekkend gebouw, veel mensen houden van het innovatieve ontwerp en het fascinerende interieur, maar het kreeg ook veel kritiek op zijn vorm en uiterlijk. Veel mensen vinden dat het Forum niet past bij het oude stadsbeeld van Groningen.
Het Forum is bedoeld als algemene ontmoetingsplek voor bewoners en bezoekers van de stad Groningen. Voor de invulling van het complex is de stichting Forum Groningen (voorheen stichting Groninger Forum) opgericht. Deze stichting draagt zorg voor een samenhangend programma van culturele zaken in het Forum.

Ontwerp
Voor het Groninger Forum werd in 2007 een ontwerpwedstrijd uitgeschreven, waaraan 7 architecten deelnamen. Bij de publieksverkiezing in 2007 kwam het ontwerp van het architectenbureau NL Architects als hoogste uit de bus met ruim een kwart van de stemmen. Ook de specialisten die onder leiding stonden van oud-Rijksbouwmeester Wytze Patijn verkoos het ontwerp als beste. NL Architects tekende ook voor een deel van het interieur. Ook architectenbureaus deMunnik-deJong-Steinhauser, &Prast&Hooft en NorthernLight waren bij het ontwerp betrokken.

Bouwkosten vooraf
De bouwkosten werden vooraf begroot op 71 miljoen euro, waarbij de provincie Groningen 35 miljoen euro beschikbaar stelde, een deel van de compensatiegelden die beschikbaar zijn gekomen na het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn. Tevens werd er 10 miljoen euro uit Europese subsidies beschikbaar gesteld. In december 2010 besloot Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen echter de 35 miljoen euro subsidie in te trekken, waarop de gemeente Groningen aankondigde een rechtszaak tegen de provincie te willen aanspannen, maar na overleg met de provincie werd een commissie in het leven geroepen onder leiding van Jan Terlouw met de opdracht om de plannen zodanig te verbeteren dat de provincie ermee kon instemmen. Nadat deze commissie in april 2011 haar rapport uitbracht, stemde Provinciale Staten in juli 2011 alsnog in met de subsidieverstrekking.

Voortgang van de werkzaamheden
De werkzaamheden begonnen in september 2011 onder leiding van hoofdaannemer BAM. Begin februari 2013, na voorafgaande sloopwerkzaamheden, werd begonnen met de nieuwbouw. In februari 2015 werd de bouw stil gelegd om onderzoek te doen naar aardbevingsbestendig bouwen. Nadat de gemeente Groningen in september overeenkwam met de NAM dat deze 68 miljoen zou bijbetalen voor het aardbevingsbestendig maken van het gebouw, kon de bouw in maart 2016 worden hervat. De bouwkosten liepen daardoor op tot ongeveer 140 miljoen.

Kritiek
Tijdens de bouwperiode was er forse kritiek op de vorm en omvang van het gebouw, de invulling ervan, de veronderstelde aanblik vanaf de Grote Markt en de toenemende kosten. In september 2016 verscheen het kritische boek ‘Groninger Forum. Een bodemloze put’ van Johan L. Meijering, die tijdens de bouwstop pleitte om de hele bouwplek te veranderen in een park, een tweede ‘groene long’ naast het Martinikerkhof.

Opening en reacties
De oplevering van het Forum was aanvankelijk gepland voor 2012, maar werd door alle perikelen meermalen uitgesteld tot het uiteindelijk op 29 november 2019 kon worden geopend. De drie maanden na de opening trok het gebouw 1.000.000 bezoekers. De reacties van lokale, regionale en landelijke pers waren lovend. De eerste bezoekers waren vaak enthousiast maar er klonken ook kritische geluiden. De vormgeving en de speelse inrichting werden geloofd. Kritiek was er wederom op de invulling, de vele lege ruimtes en de versnippering van het boekenaanbod over diverse etages, en de locatiekeuze. Twijfels waren er over de haalbaarheid van de voor een rendabele exploitatie nodig geachte anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

Prijzen
Forum Groningen heeft in het jaar na de opening verschillende prijzen gewonnen. Op 18 september 2020 won Forum Groningen de Groninger Architectuurprijs 2020. Vakjury, de publieksjury en de online stemmers kwamen tot dezelfde keuze. Een maand later volgde de Dutch Design Award in de categorie habitat voor de ontwerpers deMunnik-deJong-Steinhauser en NL Architects en riep de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) Forum Groningen uit tot het BNA Beste Gebouw van het Jaar. Daarnaast kreeg bureau G2K een European Design Award en een Red Dot Design Award voor de huisstijl van Forum Groningen.

Programma onderdeel 5:
Borrel met hapjes bij NOK Forum Groningen op de 10e verdieping.

NOK is het restaurant met bar en een mooi uitzicht op de tiende verdieping van het Forum Groningen. Te bereiken via een 15 minuten durende tocht met de roltrap langs de VVV, de bibliotheek, een prachtig leesplein en filmzalen. Wil je meteen aan de borrel? Neem dan de razendsnelle lift naar de 10e verdieping. Hiervan af kun je de Martinitoren, DOT en de Grote Markt zien. Wat verder zie je de Apenrots (GasUnie gebouw), DUO, de suikerfabriek in Hoogkerk en de Tasmantoren. Op het dakterras, te betreden bij goed weer en beschikbaarheid ruimte, zijn glazen wanden geplaatst waardoor je een fantastisch 360 graden uitzicht over de stad.

We hopen (en vertrouwen) op een geweldige opkomst!

 

Kosten voor deze dag (behoudens zelf te betalen reis- en parkeerkosten): gratis voor leden BNB, introducés ( max. 1 per lid): € 25,00 

Aanmelden kan door te klikken op de aanmeldknop op de website. Bij aanmelding graag aangeven bij welke programma-onderdelen we je kunnen verwachten

 

 

 

Programma en tijden KB 4, donderdagmiddag 26 september in Groningen

11.41 

 Trein, aankomst bij Station Groningen (eigen kosten);

 

11.50-12.00

Auto, bijvoorbeeld parkeren bij Q-park Museum Centrum/Groninger Museum, vooraf online reserveren mogelijk, dagkaart is 22 euro (eigen kosten);

 

12.00-12.55

Lunch, gezamenlijke eenvoudige lunch, broodjes en consumptie (koffie o.g.), bij La Provence, Ubbo Emmiusstraat 7;     

 

13.00-14.30  

Stadswandeling Groningen, met het accent op (moderne) architectuur, start bij Groninger museum;   

 

14.30   

Einde stadswandeling bij Forum Groningen, Nieuwe Markt 1;

 

14.30-15.00

Koffie/theepauze en terugkoppeling werkgroep competentieprofielen op verzoek van Teus, besloten ruimte Forum;

 

15.00-16.00

Rondleiding Forum Groningen;

 

16.00-17.00

Borrel met hapjes,  NOK restaurant Forum Groningen;

 

17.00 17.30

Einde formele deel, voorstel om als groep terug te wandelen richting parkeergarage en Station Groningen;

 

17.00-19.00 

Eventueel hapje eten door een aantal leden op eigen kosten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen